Notice: Constant SEND_TEXT already defined in /home/hermesco/www/root/includes/lang/bg/lang.php on line 102

Notice: Constant USER_EXIST_TEXT already defined in /home/hermesco/www/root/includes/lang/bg/lang.php on line 192
HERMES CONSULTING ::: Начало » Новини » Възвръщаемостта от имоти паднала до 6.5%
НачалоНовиниВъзвръщаемостта от имоти паднала до 6.5% Български  /  English
 
Възвръщаемостта от имоти паднала до 6.5% 11 октомври 2007

През последните години България бе едно от най-привлекателните места за инвестиране в Източна Европа, привличайки международни инвеститори чак от Австралия и Нова Зеландия, а също така и от Западна Европа и Великобритания. Това пише днес в. "Файненшъл таймс" в поредица от статии за България.
Пазара на недвижими имоти в страната се промени значително през последните три години, отбелязва Хю Фейзър в статията, озаглавена "Инвеститорите трябва да действат предпазливо".
По това време имаше много сделки с недвижими имоти, предлагащи високи печалби, но и рисковете са високи. Малките частни инвеститори влагаха рискован капитал, залагайки на бърза печалба при повишение на цените. Останалото се оставяше на динамиката на новия развиващ се пазар. Има обаче и загуби. Подмамени да закупят вила на изгодна цена, неопитни инвеститори избързват със "сделката на живота си", която ще им осигури добро финансово бъдеще.
В действителност много от тях остават с разнебитена постройка в селски провинциален район на много ниска цена.
Инвестирането в недвижимо имущество винаги е предизвикателство. Купуването в глобализиращия се пазар добавя и въпроса дали узаконяването на инвестицията и правенето на бизнес да се извърши на чужд език или с преводач. Преди три години пазара на недвижимите имоти в България преживяваше драматичен преход.
Старите порядки бяха закоравели в основата му, но въпреки това хората бяха решени да възприемат капитализма. Чужденците бяха приветствани с уважение, подплатено с надеждата, че ще донесат със себе си просперитет. Първоначално бе трудно да се привлекат инвеститори, когато имаше многобройни възможности за възвръщаемост на инвестициите от 15 на сто годишно. Но сега времената се промениха.
Нивата на възвръщаемост спаднаха до 6,5 на сто, след като фондове за инвестиране в недвижими имоти и частни инвестиционни дружества заливат пазара. Цените на земята се увеличиха двойно и тройно, след като инвеститорите "подхвърлят" имоти в множество сделки, търсейки бърза печалба. При високите цени на търсене инвеститорският интерес към собствеността в България се измества от крайбрежните черноморски курорти към столицата София.
България може би ще остане изолирана до известна степен от световните сътресения на кредитните пазари. Благодарение на посткомунистическия процес по реституция, почти всеки българин има поне един върнат недвижим имот през последните десет години. Още повече, че в страната има здрава традиция към придобиване на жилища без прибягване до помощ от банките, отбелязва Фейзър.

БТА - 11 Октомври 2007

 

ХЕРМЕС КОНСУЛТИНГ

София 1000
ул.Иван Вазов №42, ет.2, ап.6
Тел./Факс: +359 2 986 34 83
                    +359 2 980 32 24
Факс: +359 2 989 66 82
E-mail: office@hermesco.com

Валутни курсове
Hermes Consulting
Бюлетин
   
 
   
   © 2007 Hermes Consulting